Skip to content

Summary..

February 26, 2009

Monday- 23 Feb 2009

Hari mula2 start masuk kelas.Setelah hampir 2 bulan bercuti.Sem ni aku amik subjek yang boleh tahan ganas..:) Dia antaranya ialah Business Datacomm, Software Engineering (SE), System Analysis n Design (yang ni aku penah blajar masa dip dulu) and lagi satu Human- Computer Interaction(HCI).So, this sem kenala usaha lagi kuat..:)

Kat sini aku nak buat summary sikit apa yang aku belajar this week.Mula-mula masuk kelas blur la jugak.Sebab dah lama manjakan diri kan.Hehe.

So,for the first subjek ialah SAD atau Analisis Dan Rekabentuk Sistem.

WHAT ?

Subjek ini berkisarkan tentang bagaimana untuk menghasilkan satu sistem yang terbaik untuk memenuhi keperluan maklumat dan business.Ia mempunyai pelbagai subpoint seperti Kesan ke atas Information Technology ( The Impact Of IT), The role of SAD, who develop info.system, dan byk lagi.

Di sini, paling penting kena tau definisi IT.What is IT define?

IT stand for Information Technology. Ia merupakan kombinasi di antara hardware and software product services  yang digunakan oleh end users untuk menguruskan,mengumpul, mengakses, berkomunikasi dan berkongsi maklumat.Selain itu, IT juga digunakan untuk menyokong kehendak business.

Examples :

  • daily business transaction (macam kat bank la.bank transaction)
  • improve company productivity (meningkatkan produktiviti/daya saing syarikat)
  • help managers make sound decisions (yang ni membantu pihak atasan membuat sebarang keputusan)

WHO ?

In-house application: company yang membina information system sendiri atau membeli sistem tersebut.

Software Package: perisian ini dibeli daripada vendor (outsource).Ia merupakan perisian yang direkabentuk untuk melaksanakan tugas tertentu dan membentuk sistem perisian yg bersepadu.

Di antara high risk yang mesti dihadapi oleh company tersebut ialah membuat keputusan bagaimana untuk mengimplementasikan sistem tersebut sebelum determine apa yang sistem tersebut boleh lakukan.

Oleh itu, sesuatu company mestilah jelas/ clear tentang set of objectives sebelum mempertimbangkan implementasi.

Apa itu sistem? What is sytem?

Sistem ialah satu set komponen yang berkait rapat untuk menghasilkan produk.( A system is a set of related components that produces spesific results)

Sistem juga digunakan untuk mengumpul, memasukkan, menyimpan, memproses dan menyebarkan maklumat.

A Mission-Critical System

Satu keperluan penting untuk menjalankan operasi  sesebuah syarikat.

Tanpa sistem yang diperlukan,company cant do business without it.

For example ; Order Processing System.

Data vs Information ?

Data: basic facts that process by computers.

Information : is data that has been transformed into output that is valuable to users.

Information System Components:

  • hardware (perkakasan)
  • software (perisian)
  • data
  • process (process)
  • people (pengguna)

Setakat ni dulu.nnti aku continue update..


Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: